GEOTERMALNA ENERGIJA UPORABA -proizvodnja električne energije ( geotermalne elektrarne) – sistem daljinskega ogrevanja v. Geothermal energy – effective solutions for heating and cooling of buildings; Geotermalna energija – efikasni reshenija za greenje i ladenje na objektite. Explore Nedjeljko Manislavic’s board “Geotermalna energija” on Pinterest. | See more ideas about Sustainability, Renewable energy and Alternative energy.

Author: Gakree Fenrishicage
Country: Nepal
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 7 March 2012
Pages: 384
PDF File Size: 12.3 Mb
ePub File Size: 17.12 Mb
ISBN: 291-7-13745-992-5
Downloads: 80694
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nirr

Imenski prostori Stranica Razgovor. Kada se razviju, ti projekti bi potencijalno mogli ostvarivati do 3. Dobavljeno iz ” https: Geotermalna energija u Hrvatskoj. Za pogon turbine geotermalna energija koristi paru. Temperatura geotermalnog fluida osnovna je odrednica: Dok je ranije npr.

Daljnji je postupak s parom isti kao kod konvencionalne elektrane: Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Drugi projekti Wikimedia Commons.

Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju. Dobavljeno iz ” https: Ova stranica je zadnji put izmijenjena Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa.

  AKORDI NARODNIH PESAMA PDF

Postrojenja sa suhom parom su prvi tip geotermalnih elektrana koje su postigle komercijalni status. Ukupno instalirana snaga postrojenja sa suhom parom u Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor za razliku od npr. Geotermalna energija u Hrvatskoj. Imenski prostori Stranica Razgovor.

Geotermalna energija

Instalirana snaga te elektrane je ,5 MW. Trenutno se koriste tri osnovna tipa geotermalnih elektrana: Porast temperature s dubinom Zemlje naziva se geotermalni gradijent.

Pogledajte Uvjete uporabe za detalje. Upravo prvo postrojenje instalirano Ta para se koristi za direktno pokretanje turbina generatora.

Na toj dubini temperatura je stalna. Geotermalna energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima. Nakon turbine para odlazi u kondenzator enetgija, kondenzira se, da bi se tako dobivena voda vratila natrag u geotermalni izvor. Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe. Prva geotermalna elektrana na svijetu u Landerellou koristila je taj princip.

Geotermalna energija by Nikola Stankovic on Prezi

Nalazi se na Filipinimau provinciji Malitbog. Princip rada je jednostavan: Cjelokupna bi se geotermalna energija Zemlje tj. Donald Gwotermalna dizajnirao je i demonstrirao rad prve komercijalne geotermalne toplinske pumpe. Kod postrojenja s kondenzacijom, para se kondenzira na izlazu iz turbine i hladi u konvencionalnim rashladnim tornjevima. Kontinenti su dio kore i u neprestanom su gibanju.